Att bygga om hemma

Ska man bygga om eller bygga till hemma bör man börja med att kolla upp om man behöver bygglov eller andra tillstånd innan man börjar riva eller spika. Detta kan man göra hos Boverket och om man kollar upp detta på förhand sparar man mycket tid, pengar och elände. Tänk om färgen du målat huset med inte är önskvärd i området, eller att huset i sig är gammalt och k-märkt så du inte får slå hål i vilka väggar som helst hur som helst? Bara för att man äger sitt hem, får man dessvärre inte göra precis som man vill ändå.

Innan man sätter igång med ett större byggprojekt är det dessutom alltid bra att ha koll på finanserna. Hos finnfinans.se kan man lära sig mer om finanser, valutor och mycket mer. Här kan man kanske till och med anamma ett tips eller två på hur man får pengarna att växa och räcka till lite större byggprojekt.

 

Låt nu inte bygglov eller kassaflöde avskräcka dig ifrån att skapa en bättre bostad. Det finns mycket du kan göra ändå, utan fundamentala ändringar eller flera hundra tusen på banken. Mycket kan du dessutom göra själv, bara du vet i vilken ände man håller hammaren eller hur man hanterar en borrmaskin. Annars får du helt enkelt lära dig. Så svårt är det inte. Vi i Villa-tidningens webbplats har alltid massor med fräscha och inspirerande tips för den som vill bygga och fixa till det där hemma. Det kan handla om en barngrind till trappan, en kattlucka i ett fönster eller en dörr, en uteplats eller kanske ett nytt trappräcke till källartrappan. Det kan också handla om att dela av ett större rum till två mindre sovrum om man börjar bli lite trångbodd. Renovering av kök och badrum är också ganska vanligt att man vill göra, och till vissa delar av byggandet kan man behöva ta in certifierade hantverkare som vet vad de gör. Detta gäller mest VVS-arbeten, värmeslingor, golvvärme och liknande. Det gäller att kolla upp vad som kräver fackmannamässigt utförande, för har man otur kan det vara så att försäkringen inte täcker om det uppstår något kostsamt fel som måste åtgärdas.

När man börjar med ett projekt är planering a och o. Ta reda på vad som ska göras, när det ska göras, materialåtgång och materialkostnad. Sätt en rimlig budget och ett slutdatum för projektet. Allt för många projekt som påbörjas står halvfärdiga alldeles för länge på grund av slarv, oförstånd eller brist på tid. Vet du med dig att du har en timme om dagen att avvara, sätt då upp delmål veckovis, men var snäll mot dig själv. Det är bättre att följa planen om än sakta, än att hamna efter schemat och känna stress som lägger sordi på tillvaron. Vissa projekt kanske kräver att man tar det mesta på en gång, lägg dem då endast när du vet att du har tiden. Byta ytterdörr klockan nio på kvällen är inte alltid optimalt om något börjar kärva. Lycka till med dina projekt!