Gör markarbeten själv

Markarbeten är en av de saker som alltid riskerar att bli dyra när man har ett projekt som ska utföras. Det gör att det kan vara värt att försöka göra så mycket som möjligt själv. Komplexa markarbeten är bäst att leja ut till någon annan. Men om det är något enklare som ska göras, som att bygga ett garage med platta på mark, kan du fixa det mesta själv.

Hyr maskiner

Markarbeten kräver en hel del specialmaskiner som det inte direkt lönar sig att köpa då du inte kommer använda dem ofta. Det är därför en bra idé att hyra kompaktlastare och andra saker du behöver. Detsamma gäller för exempelvis bergsborrar och liknande. Du ska inte ge dig på att spränga berg själv, men att borra ner stolpar för staket går alldeles utmärkt att fixa utan proffshjälp.

Vad kan jag göra själv?

Du kan göra mycket av markarbetena i trädgården själv. Fräsa bort stubbar, jämna till marken och gräva rabatter. Det här är förhållandevis enkelt om du bara har rätt utrustning och är beredd att kompletteringsgräva lite. Du kan också göra en hel del betongarbeten, särskilt sådant som inte behöver vara supersnyggt gjort utan där det räcker med att det är funktionellt. Exempel på det är att gjuta stolpar, men också att gjuta en platta på mark för ett enklare bygge. Ett garage eller ett växthus har inte samma krav på exakthet i betongarbetena som ett hus. Så det är bara att hyra en cementblandare, bygga en form och börja gjuta!