Bygga ett garage

Det är inte säkert att du som bor i hus har ett tillgängligt garage. Då kan det vara trevligt att bygga ett eget. Genom att parkera bilen i garaget kommer du slippa isiga rutor och du behöver inte sopa bort snön när du ska iväg till jobbet på morgonen.

Ett garage är även ett bra ställe att förvara saker, som cykeln, verktyg och liknande. Det krävs en hel del för att bygga ett garage. Har du inte kunskapen kan det vara bra att anlita en snickare och en plåtslagare i Stockholm som tar hand om projektet. Men det finns ett par saker som du måste göra innan bygget kan påbörjas.

Storlek på garaget

Enligt en tumregel räcker det att garaget är ungefär 25 kvadratmeter. Då kommer du få plats med en bil samt lite förvaring. Byggnaden håller sig dessutom inom den gränsen för att anses vara ett attefallshus, vilket innebär att du inte behöver bygglov. Men storleken beror självklart på hur stor din bil är samt om du vill använda garaget till mer än bilen.

När du räknar ut hur stort du vill att garaget ska vara, glöm då inte att tänka på bildörrarna. De ska gå att öppna helt när bilen står i garaget.

Placeringen av garaget

En annan sak du bör planera innan bygget av garaget kan börja är var garaget ska stå. Den vanligaste platsen för garaget brukar vara intill själva huset, eller nära tomtgränsen. Vissa vill gärna ha en dörr mellan huset och garaget vilket gör att du inte behöver gå ut när du ska till bilen.

Väljer du att bygga ett garage som är fristående, tänk då på att du måste gå ett godkännande från din granne ifall det står 4,5 meter eller närmare gränsen. Det kan dock vara bäst att du pratar med alla grannar och letar reda på vad som gäller i din kommun när du ska bygga någonting.

En sista sak att tänka på när det gäller placeringen är att det bör finnas en plats framför garaget där bilen kan stå. Det brukar vara minst 6 meter. Men lite mer än det kan vara en fördel ifall du behöver något från garaget när bilen står framför.