Turning Torso i Malmö

Den iögonfallande vackra och vridna huskroppen på Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö är med sina dryga 190 meter för närvarande både Nordens och Sveriges högsta skyskrapa. Arkitekten bakom denna unika byggnad heter Santiago Calatrava och hans skapelse är fantastiskt nog ett bostadshus som sträcker sig hela 54 våningar över havet.

Turning Torso på Lilla Varvsgatan invigdes i augusti 2005 och fram till 2009 tilläts inga besök av obehöriga. Numera kan dock allmänheten under några begränsande dagar per år få köpa förhandsbokade platser för att se både byggnaden och den berömda utsikten. Det finns dock både mötesrum och konferensanläggning för grupper till uthyrning i byggnadens topp.

Den spektakulära huskroppen är konstruerad med en 90-gradig vridning från grunden och uppåt fördelat på fem våningar med nio kuber som samsas om drygt 400 kvadratmeter yta per plan. De boende bjuds på en hisnande utsikt över hela Skåne och läget vid havet är uppskattat. Totalt finns det 147 lyxiga hyreslägenheter med gemensam tillgång till bland annat bastuavdelning, vinkällare, festvåning, motionsanläggning, övernattningsrum och kontorsyta. Dessutom finns det en reception belägen i huset som förser de boende med särskilda tjänster. Man kan lugnt konstatera att servicen är ovanligt exklusiv men så är det heller inte gratis att bo i Turning Torso med promenadavstånd till både strand och stadskärna.