8 Spruce Street i New York, USA

Se den höga byggnaden, likt vågor är alla fönster placerade för en fulländad syn över New York City. Läs om den vackra men ändå alldagliga byggnaden och dess arkitekt.

Arkitekten Frank Gehry

Född 1929 i Toronto, Kanada men har länge bott i USA. Detta är en erkänd och väl omtalad arkitekt som även har fått det stora Pritzkerpriset 1989. Han har skapat många originella byggnader med fokus på funktion och design.

Med hans otroliga kompetens har byggnaderna våg-liknande former och till synes omöjliga vinklar på både väggar och tak. Det finns även möbler från Frank Gehry. Med exempelvis wellpapp skapade han vackra stolar, bord och lampor. Att skapa innovativ design är något Frank är känd för.

Ett annat museum är Fondation Louis Vuitton i Paris. Denna byggnad stod klar år 2014 med sina segel-liknande tak. Helheten liknar en seglande båt och är en bit från Eiffeltornet.

Många av Frank Gehry´s skapelser är gjorda i samarbeten med andra aktörer. Att uppföra stora fastigheter är något som kräver stora samarbeten. Om man intresserar sig för just byggnader, då finns det faktiskt möjlighet att själv medverka. Sidor likt https://tessin.com/sv/ hjälper företag och privatpersoner vid fastighetsinvesteringar. Att investera i en fastighet kan vara både lönande och lärorikt.

Kända byggnader av Frank Gehry

Utöver 8 Spruce Street finns det flertalet offentliga byggnader skapade av Mr Gehry. Till exempel har Spanien fått smaka på hans konstverk då han ritade byggnaden i Bilbao, kallad Museo Guggenheim Bilbao.

I Tjeckien kan du se byggnaden som kallas ”Det dansande huset” i Prag-Nové Mesto. Det finns många andra byggnader ritade av Frank Gehry, läs exempelvis en kort biografi om Frank Gehry på Pritzkerprisets hemsida.

8 Spruce Street

Just denna byggnad är vacker och speciell. Det är inget speciellt med skyskrapor i Manhattan men med de vågade vinklarna har Frank Gehry skapat en skyskrapa utöver det vanliga. En byggnad som verkligen står ut bland mängden av byggnader.

De 76 olika våningarna består av hyresrätter och affärslokaler. Även förskola och gym/spa för hyresgästerna finns på plats. Med de 265 m är detta en av de högsta byggnaderna och den har erhållit priser för dess originalitet. Läs om ett av priserna i en amerikansk arkitekttidning.

Det som är makalöst med denna byggnad är att varje våning ger människor möjlighet att se en otrolig utsikt. Tack vare arkitekturen kan man se nästan 180 grader i varje fönster. Det är helt unikt bland de allra flesta byggnader.

Vi har nog inte sett det sista än

Om man läser om Frank så ser man en jordnära och arbetsam man. Trots att han är till åldern nu är han fortfarande i full gång. Han älskar att arbeta och att få lösa problem. Att skapa otroliga saker som fungerar.

Ska vi få se fler underverk av Frank Gehry tro?