Från en dröm till en verklig entreprenad

Sitter du på en dröm att starta din egen verksamhet där du får möjlighet att bygga upp egna storslagna byggnader? Låt inte drömmen bli evig, förverkliga den redan idag. Men för att kunna göra det kan några tips vara nyttiga under vägens gång.

Sätt upp rätt budget redan från början

För att lansera dig inom en tämligen konkurrenskraftig bransch behövs ett rimligt startkapital. Det kan kännas trist att behöva tänka siffror redan innan projektet startat, men det är viktigt. Se över din egna buffert för att se vad du har att lägga in från egen ficka. Använd det som ett underlag när du budgeterar dina inledande utgifter och intäkter. Du får då en uppfattning om vilket finansbehov som finns för att genomföra din dröm. Tipset är att klicka in på Sambla.se som jämför lån ända upp till 600 000 kronor. En smart tjänst som kan bota en huvudvärk snabbt och enkelt. När budgeten är på sin plats är det bara att köra igång med det kreativa planerandet.

Frihetslängtan – en bra morot

Att starta eget brukar ofta gå hand i hand med önskan om att tjäna mer pengar. Den ekonomiska biten spelar så klart en viktig roll, men faktum är att drömprojektet inte bara handlar om pengar. Inte sällan är frihetslängtan större än pengarna och det är även drivkraften bakom många framgångsrika företag. Det innebär med andra ord att du bara med din passion för byggande och intresse för entreprenörskap kommer långt. Att få siffrorna lönsamma är viktigt för verksamhetens överlevnad, men frihetslängtan av att driva eget är en utmärkt startgrop.

Specifik tjänst, totalentreprenad eller konsult

När beslutet tagits om att skrida till verket med din dröm om att driva eget inom bygg gäller det att välja bolagsform. Den valda företagsformen baseras på vilken roll du planerar att ha. Är du du är en duktig arkitekt som vill sälja in egna projekt eller om en entreprenör som vill ha ansvar för hela bygget? För det förstnämnda kan en enskild firma vara ett alternativ. Entreprenadverksamheten kräver dock lite mer; ett aktiebolag till exempel. Är du utbildad hantverkare som ska driva eget och anställa personal? Då kan både den enskilda firman och aktiebolaget vara ett alternativ. I längden är det dock värt att ta en dialog med en revisor för att få en uppfattning om vilken bolagsform som passar bäst.

Läs på om det okända

En dröm går så mycket enklare i uppfyllelse om du är förberedd på vad som komma ska. Det är A och O att känna till vad som gäller gällande riktlinjer och regler i branschen i samband med projekt och byggnation. Ett slarv kan innebära stora säkerhetsrisker och det kan dessutom kosta skjortan. Det stående tipset är därför att förbereda dig och läsa på om saker du inte har tidigare erfarenhet av. Även redovisningsprinciper kan vara av vikt att förbättra dina kunskaper inom. Ju bättre ekonomiska kunskaper du besitter, desto lättare blir styrningen av verksamheten. Ett annat tips till dig som ska förverkliga din företagsdröm är att ta lärdomar från andra entreprenörer som levt ut sin dröm.