Renzo Piano

Renzo Piano är en känd italiensk arkitekt och ingenjör som föddes 1937 i den italienska staden Genua. Han är känd världen över för sina vackra byggnader och 1998 vann han det prestigefyllda Pritzker Prize där den hänförda juryn jämförde honom med giganter som Michelangelo och Leonardo da Vinci.

Familjetraditionen krävde egentligen att Renzo följde i familjens spår och tog anställning inom byggnadssektorn men dragningen åt design och arkitekturhållet var för stark. Han valde istället att studera arkitektur i den inspirations-täta storstaden Milano. Framgångarna kom relativt snabbt och 34 år gammal vann han en designtävling tillsammans med kollegan Richard Rogers. Priset var att designa Centre Pompidou i Paris. Projektet blev mycket lyckat och ledde till en hel del andra åtråvärda kontrakt. Bland annat fick han möjlighet att rita Menil muséet i Houston. Han har också blivit vida känd för nybyggnationen av Whitney Museum of American Art som stod färdigt 2015.

Renzo Piano sysslar dock inte bara med museum även om han under sin långa karriär har haft stora framgångar inom just det området. Hans karriär beskrevs istället väldigt träffande av Pritzker Prize juryn redan 1998 som väldigt mångsidig och uttrycksfull. Detta bekräftas inte minst av den oerhört vackra och magnifika skyskrapan The Shard i London. Byggnaden är 310 meter hög och den stod färdig 2012. Skyskrapans har hela 87 våningar och den unika konformade byggnaden består av drygt 11 000 glaspaneler. Utsikten både inifrån och utifrån är fantastisk. Renzo Piano ska ha blivit inspirerad av en glasskärva under själva design-fasen vilket syns tydligt.

Den moderna skyskrapan innehåller bland annat ett mångsidigt shoppingcenter, kontorsvåningar, lägenheter, hotell och naturligtvis två uppskattade utsiktsterrasser. Skyskrapan ligger bredvid järnvägsstationen London Bridge och har verkligen blivit en pelare av ljus i storstadsnatten. Dagtid reflekteras solljuset i glaspanelerna och hela byggnaden glittrar som en fantasifull ädelstensskärva.