Renoveringsmisstag vi alla gör någon gång

Har du funderat på om det är dags för en förändring i ditt hem? Du kanske är trött på att badrummet ser ut att komma från 80-talet eller att köket fortfarande har kvar sina orangemålade luckor a la 70-tal? Att renovera är väldigt vanligt och i många fall ger man sig in på projektet helt själv. När det kommer till el och VVS behöver man anlita en hantverkare, men utöver detta är det fritt fram att själv ta bort, lägga till, bygga ut eller bygga in.

För att renoveringen ska gå så bra som möjligt är det viktigt att man är ordentligt förberedd och att man har den kunskap som krävs för de olika moment som ska utföras. På internet idag kan man hitta mängder med guider om hur man ska göra, men ibland är det precis lika viktigt att veta vad man inte ska göra för att lyckas och bli klar i tid. Här nedan har vi samlat en lista på de vanligaste renoveringsmisstagen som man kan göra. Genom att veta vad du inte ska göra kommer du ha en bättre insyn i vad du faktiskt ska göra.

1. Du glömmer planeringen – Planering är A och O när det kommer till ett lyckat renoveringsprojekt. Skriv upp vad som ska göras, vem som ska göra det och när det är beräknat att varje moment ska vara slutfört och klart. Det är lätt att man hoppar över dessa steg, speciellt om man renoverar ensam, men utan planering är det lätt att saker glöms bort eller utförs i fel ordning.

2. Du frågar inte om hjälp – Ett vanligt misstag är att man inte vill eller vågar fråga om hjälp. Man vill gärna tro att man kan mer än man kan, vilket kan resultera i att renoveringen går åt skogen. Har du ingen i din närhet att fråga kan du kontakta en hantverkare eller ett byggföretag. Säkerställ att företaget är professionellt genom att kolla upp f-skatt, om det finns offentliga medarbetarundersökningar, referenskunder och om hantverkaren har utfört arbeten som liknar ditt tidigare.

3. Du tänker inte sparsamt – Kommer du att behöva den där slipmaskinen när renoveringen är över eller den där kakelborren? Antagligen inte. Vid en renovering är det många olika verktyg som ska användas och för att hålla nere kostnaderna är det bättre att låna eller hyra, än att köpa varje liten grej som du ska ha.

4. Du köper för lite material – Skruvar försvinner, muttrar rullar iväg och skivor går sönder. Det är mycket som kan ske när man renoverar. För att du ska vara säker på att du har allt material som du behöver och lite mer därtill bör du räkna med 10 % mer material än vad du beräknat att använda.