Anlita hantverkare – vad tänka på?

De flesta renoveringar sker i samband med att man har köpt ett nytt hus eller en ny lägenhet. Många vill förändra det som redan finns och skapa ett mer personligt hem med alla de bekvämligheter som man själv önskar. Renoveringar behöver dock inte enbart ske när man har köpt nytt, utan det kan lika väl handla om att t.ex. badrummet eller köket är till åren och behöver sig en uppdatering.

Det är vanligt att man gör den största delen av renoveringen själv, men till vissa moment är man ändå i behov av att anlita en hantverkare. Det brukar främst vara i samband med att ny el ska dras eller att man behöver dra nya avloppsrör och ledningar. Då är det viktigt att man vänder sig till en professionell och seriös hantverkare som kan hjälpa till med det arbetet.

Så ska du tänka

Att köpa kvalitativt material till din renovering kan du enkelt göra hos Buildor eller på annan byggsida på nätet, men att hitta en bra hantverkare kan kännas betydligt svårare. Man vill vara säker på att den person man anlitar är kunnig inom ämnet, har bra recensioner från tidigare kunder, erbjuder ett bra pris och kan lämna någon form av garanti. Här nedan har vi listat några punkter som är viktiga att tänka på vid valet av hantverkare.

  • Välj inte första bästa hantverkare utan ta dig tid att se dig omkring. Be om offerter från flera hantverkare som du finner intressanta och läs igenom dessa noga. Ibland kan det vara så att hantverkaren inte lämnar det fullständiga priset och att du sedan står där med merkostnader som du trodde skulle inkluderas.
  • När du väl har bestämt dig för en hantverkare är det viktigt att du får ett avtal på det ni har kommit överens om. Båda parter ska underteckna avtalet och här bör pris, tidsplan och omfattning vara nedskrivet. Kontrollera i avtalet vem det är som bekostar vad, t.ex. när det kommer till material, kostnader för el eller t.ex. resekostnader.
  • Råd&Rön har en så kallad ”Svarta listan” där företag som är oseriösa står nedskrivna. Innan du anlitar en hantverkare är det viktigt att du säkerställer så företaget inte finns med här.
  • Du vill inte behöva betala för mer än material och själva arbetet, eller hur? Men om du väljer en hantverkare som inte betalar F-skatt så kommer du själv att behöva stå för den kostnaden, vilket kan vara rätt dyrt. Av denna anledning bör du därför enbart välja hantverkare som är registrerade för F-skatt och står för denna avgift själv.
  • Säkerställ så att företaget du använder dig av erbjuder dig någon form av försäkring. Den vanligaste är allrisk- och ansvarsförsäkringen, men andra försäkringar kan också finnas tillgängliga.