Hotellet gjort av is

Världens första och definitivt största hotellbyggnad byggt helt och hållet av fruset vatten, ligger i Jukkasjärvis i norra Sverige. Hotellet byggs färdigt varje vinter sedan 1990, cirka två mil öster om Kiruna. Hotellet kom till som en följd av att det saknades rum, då man ordnade en utställning med skulpturala verk av is, och man som då över i utställningshallen som var skapad av just is. DÄrefter föddes idén till hotellet. I slutet av varje år är det många världen över som väntar ivrigt på de allra första bilderna på ishotellet och vilka skulpturer och sviter som tagits fram av de skickliga skulptörerna. 2019 var det 34 konstnärer från 13 olika länder som fick uppdraget att utforma årets tema. Tillsammans med ljusdesigner skapar upp till tjugo olika rum.

110 miljoner isglassar

Hotellet är över 5500 kvadratmeter och arkitekturen ändras från år till år. Under mars månad tas isen in från den närliggande Torne älv och lagras i en större hall. Mängden is och snö som används motsvarar motsvarande 110 miljoner isglassar vilket innebär 30 000 kubikmeter. Man sprutar snön med snökanoner in i stora modellsektioner av metall och efter ett par dagar när snön packats hårt, dras formarna bort. I dessa korridorer som då bildats byggs väggar som skiljer rummen och sviterna från varandra. Isblocken från Torne älv används sedan av iskonstnärer som varje år bjuds in från hela världen, för att skapa olika element i byggnaden. En första del av byggnaden brukar stå klar den första helgen i december varje år och därefter öppnar man hela hotellet för betalande gäster.

Bar och kyrka

Inne i hotellet som rymmer ca 100 gäster, finns även en bar av is och även en iskyrka. I baren kan man njuta av sina cocktails i glas gjorda av is och de allmänna utrymmena är prydda av en mängd unika isskulpturer. Hotellet har vanligtvis varit öppet mellan decemeber till april men sedan 2017 har man prövat en året-runt verksamhet för hotellet, med hjälp av en speciell teknik som hjälper isen att inte smälta. Det finns bland annat möjlighet att gifta sig i kyrkan och ofta förekommer då a capella-sång inne i den akustiskt spännande byggnaden. Vintertid finns även en rad aktiviteter i anslutning till hotellet som att åka skoter eller ta sig iväg på äventyrliga upptäckfärder exempelvis i en robust bil som en Outlander eller följa med på en hundspannstur.

Prisad i Time Magazine

När Time Magazines listade ”2018 World´s greatest places” med hundra platser runt om på jordklotet som anses vara helt unika för turister, hade ishotellet i Jukkasjärvis en självklar plats.

I motiveringen stod bland annat att det iär svårt att hitta ett sådant unikt hotell någon annanstans i världen.