Eiffeltornet i Paris

Staden Paris i särklass mest berömda siluett utgörs av Eiffeltornet som också är landets signaturbyggnad. Det unika tornet ritades av arkitekten Stéphen Sauvestre och uppfördes av byggmästaren Gustave Eiffel. Det pampiga järntornet byggdes från början som en imponerande entré till 1889 års världsutställning som gick av stapeln i Paris.

Själva tornet är 324 meter högt och inrymmer bland annat två fina restauranger och en souvenirbutik. Tornet bär dock på en välbevarad hemlighet som bara den absoluta societeten kände till och som undanhölls allmänheten. Konstruktören Gustave Eiffel ville nämligen inte att någon skulle veta att han lät bygga en egen privatlägenhet i tornet som först i modern tid har visats för världen.

Den smakfullt inredda lägenheten ligger på tredje våningen på cirka 285 meters höjd och har en fantastisk utsikt. Kontrasten mellan det metalliska järntornet och den tidsenligt möblerade lägenheten är stor men läget är ypperligt och man förstår varför Eiffel ville behålla vetskapen om bostaden för sig själv. I lägenheten underhöll han landets vetenskapliga elit och bredvid lägenheten fanns också laboratorieförråd fulla med den tidens moderna experimentella manicker. Eiffels träinredda lilla lya har nu genomgått en renovering och visas upp för nyfikna besökare.

2016 byggdes ännu en lägenhet i tornet, men denna gång på första våningen av ett företag som hyr ut semesterboenden. En oanvänd konferenslokal byggdes om till en pop-up designerlägenhet i marknadsföringssyfte. Sommaren 2016 utlystes en tävling där fyra vinnare under juli månad fick bo i tornet. Lägenheten var betydligt större än Eiffels och modernt inredd med bland annat vackra panoramafönster från golv till tak samt fullt utrustat kök och två sovrum. Utsikten över Paris hade gjort självaste Gustave Eiffel både stolt och avundsjuk.