Alvar Aalto

Den kände finske formgivaren och arkitekten Alvar Aalto satte upp sitt första arkitektkontor i Finland 1923. Han anställde redan vid uppstarten den unga assistentarkitekten Aino Marsio som året efter blev hans fru. Tillsammans blev paret en kreativ kraft att räkna med inom modern arkitektur och formgivning. Aino stod ofta för interiörer och inredning medan Aalto skötte byggnadsplaneringen.

Alvar Aalto utgör den finska formens främsta kännetecken och han var direkt banbrytande med sina strukturerade glasfasader, böljande linjer och sin idé om material och landskapsförankring. Under sin långa karriär blev han känd för såväl industribyggnader som kulturhus, bostadsområden och privatbostäder. Han ritade även detaljerade stadsplaner och hans ritningar var ofta både innovativa och nyskapande. Finlandiahuset i Helsingfors och konserthuset vid Tölöviken samt Villa Mairea i Norrmark är bara ett axplock av de mer berömda skapelserna.

Aaltos främsta bidrag till sitt värv var det faktum att han skapade sitt eget estetiska arkitektursignum med en mycket noggrann byggnadsplanering med särskild tanke på miljöförhållande, placering av ljuskällor, intrikata detaljer och en mycket god känsla för materialval. Han är även känd för att ha satt sin designstämpel på den klassiska tulpanvasen och en hel del möbler.