Så tar du bort gamla tapeter

Vill du tapetsera om i din bostad? Då är det viktigt att du först ser till att ta bort de gamla tapeterna som redan sitter på din vägg. Ett bra underarbete är avgörande för hur snyggt ditt resultat kommer att bli, men också för hur länge det kommer att hålla. Du bör vara införstådd med att borttagning av gamla tapeter kan vara både jobbigt och tidskrävande, men i de situationer då det ändå går ”lättare”. Det är inte ovanligt att gamla tapeter kan sitta väldigt hårt.

Det absolut första steget som du ska ta när du ska börja ta bort dina gamla tapeter är att försöka göra så mycket utrymme för dig själv som möjligt. Med det menar vi att du ska ta ut så mycket möbler som det bara går, precis som om du skulle måla om i rummet. Har du inte möjlighet att ta ut möblerna kan du istället flytta dem till mitten av rummet och täcka över med ett gammalt lakan eller en presenning av något slag. Se till att du även täcker för golvet, t.ex. med målarpapper och skydda även strömbrytare och eluttag. Orsaken till varför du behöver vidta dessa åtgärder är helt enkelt för att det kan bli kanske blött i samband med borttagning av tapeter. Ta det säkra framför det osäkra och skydda så mycket som möjligt.

Börja med perforering

Att sätta upp nya tapeter är i många fall lättare än att ta bort gamla. Sajten Familjetapeter erbjuder mängder med vackra alternativ till just dina väggar. Det enklaste sättet att påbörja borttagningen är genom att först perforera tapeten som sitter uppe. Du gör det lättast med en roller som är tillverkad för ändamålet. När du rollar över hela väggen så öppnar du upp små hål i tapeten. Det är i dessa hål som tapetborttagningsvätskan sedan kommer att tränga in och göra hela arbetet hundra gånger lättare.

Efter du har perforerat så är det alltså dags att svabba på borttagningsmedlet. Glöm inte bort att blanda ut det med vatten innan du börjar. Den som inte har borttagningsmedel kan använda sig av vatten och diskmedel, men det ger inte samma resultat.

Dags att ta bort!

När hela väggen är svabbad är det dags att börja ta bort de gamla tapeterna. Det gör du lättast med hjälp av en skrapa tillverkad för ändamålet. Se till att planera in för en del pauser, du kommer nämligen att bli trött i armarna, även om det går ganska så enkelt till. Finns det rester kvar eller någon del som inte går bort kan du slipa bort dessa, med maskin eller manuellt med sandpapper. Finns det nu några ojämnheter eller hål så spacklar du igen dem och när allt har torkat är det bara att sätta igång med dina nya tapeter.

Lycka till!