Empire State Building
De flesta känner till den berömda skyskrapan Empire State Building på Manhattan i New York. Den är en välkänd stadssiluett samtidigt som byggnaden också figurerar i en hel del mer eller mindre kända Hollywoodproduktioner. Skyskrapan fungerar bland annat som kontorsbyggnad och uppfördes 1931. Sitt kända namn har byggnaden fått efter smeknamnet på New York som ibland kallas ”The Empire State”. Det finns också ett fantastiskt observationsdäck där man kan njuta av den öppna utsikten. Kuriosa i sammanhanget är dessutom att byggnaden listas som en av sju underverk i den moderna världen.
Empire State Building har intressant nog figurerat i över 250 filmer. Ibland förekommer byggnaden subtilt i bakgrunden medan den i en del filmer har haft en betydande roll. Oavsett vilken betydelse denna magnifika byggnad har i en produktion är det dock en siluett publiken definitivt lägger märke till. Kanske är det därför den är så populär bland filmmakare. Att ha med ett populärt landmärke som publiken aktivt kan referera till gör att filmen berör på ett ännu djupare plan.
En del filmmakare är ypperligt förtjusta i att leka med en nationalskatt och laborera lite extra med publikens igenkänningsfaktor. Vad händer till exempel om man låter en enorm apa inta hela staden New York och dessutom klättra i en av stadens mest berömda byggnader? Det är inte konstigt att filmatiseringarna av ”King Kong” (1933 och 2005) har blivit så populära. Slutscenen där den gigantiska apan klättrar upp i stans högsta skyskrapa för att undkomma sina förföljare har blivit legendarisk. Den dramaturgiska effekten är påtaglig och i slutstriden måste apan skjutas ner från byggnaden av stridsflygplan.
Även om alla förstår att King Kong inte kraschade runt i tornet på riktigt så är effekterna av krossat glas, intryckta våningar och den effektfulla slutstriden fascinerande. Det allestädes närvarande hotet i ögonvrån att någonting främmande och farligt skulle kunna hända som ödelägger allt människan håller kärt och som dessutom vanhelgar nationalskatterna ger upphov till ett kittlande katharsis.
Andra berömda filmer där Empire State Building har spelat en minnesvärd roll och varit föremål för uppmärksamhet är bland annat den romantiska filmen ”Sleepless in Seattle” (1993) med Meg Ryan och Tom Hanks i huvudrollerna. På alla hjärtans dag möts de slutligen på toppen av Empire State Buildings utkiksplats. I filmen ”Oblivion” (2013) med Tom Cruise i huvudrollen har protagonisten återkommande minnen av att han möter en mörkhårig kvinna på samma berömda utkiksdäck före kriget. I filmens framtid är skyskrapan dessutom helt begravd i jord och sten.
Empire State Building förekommer också i den klassiska kärleksfilmen ”An affair to Remember (Allt om Kärlek) från 1957. Återigen träffas de älskande på toppen av skyskrapan och njuter av den häpnadsväckande utsikten. I filmen ”Jumper” (2008) hoppar huvudpersonen mellan olika dimensioner och naturligtvis hoppar Hayden Christenson från den berömda skyskrapans topp. Därmed har byggnaden ofta en tendens att figurera i alltifrån romantiska kärleksfilmer till actionrullar och sci-fi filmer.