Bradbury Building

Bradbury Building ligger i centrala Los Angeles och öppnade för kommers 1893. Byggnaden är också den äldsta bevarade handelsbyggnaden och utsågs till nationalhistoriskt landmärke 1977. Den renässansinspirerade utsidan döljer nämligen en häpnadsväckande interiör med fantastisk takhöjd, vackra ornament och ett fantastiskt ljusinsläpp. De många järnbalkongerna som markerar olika våningsplan ger upphov till mängder av olika vinklar och vrår som ha visat sig tacksamt för filmmakare. Detta unika atrium av korridorer, balkonger, hissar och trappor har medfört att byggnaden har figurerat i en mängd olika tv-serier, filmer och musikvideos genom åren. Den höga takhöjden gör det dessutom möjligt att få plats med alla kameror och medföljande ljusutrustning.

Mängder av klassiska filmer har spelats in i centrala Los Angeles även om de i själva verket föreställer andra städer i helt andra länder. Detta beror naturligtvis på det mångfacetterade stadslandskapet som bjuder på såväl variation som rikedom. Bradbury Building är dock en byggnad som är så pass varierad alldeles på egen hand att den helt enkelt är något alldeles extra när det kommer till filmisk scenmiljö. Byggnaden ligger också intill en egen parkeringsplats vilket gör det praktiskt möjligt för ett helt filmteam att få plats. Fördelarna med Bradbury Building är många. Inte minst utgör närheten till centrala Los Angeles ett stort plus.

Den mest kända filmen av dem alla där Bradbury Building förekommer frekvent är sci-fi klassikern ”Blade Runner” från 1982 med Harrison Ford i huvudrollen som Rick Deckard. Här kom byggnadens användbara interiör till sin fulla rätt i den slutgiltiga konfrontationen och fighten mellan huvudkaraktärerna Deckard och Batty. Balkongerna gjorde det möjligt att spela in scener från olika vinklar och fånga en mängd olika stämningar i spelet mellan skuggor och ljus. I filmen har byggnaden formen av en mörk och dyster ruin som är i fullständig samklang med handlingen. Det är dock fortfarande fullt möjligt att känna igen sig även om man får bortse från Hollywood-magin.

Första gången Bradbury Building dök upp på vita duken var i filmen ”China Girl” från 1942 då bygganden fick spela ett burmesiskt hotell. Ofta har Bradbury Building använts som kuliss men i ”Marlowe” från 1969 vandrar självaste Bruce Lee inne i en kontorsbyggnad och går loss på möblerna. Självklart befinner han sig Bradbury Building. 2012 var det dags för byggnaden att utgöra kontorsscen igen men denna gång i filmen ”500 Days of Summer” från 2009. I filmen ”The Artist” från 2011 tjänstgjorde Bradbury Building passande nog som filmstudio.