Chrysler Building

Chrysler Building i New York är känd för sin klassiska Art Deco stil och enligt många är det en av stadens allra vackraste byggnader. Namnet på byggnaden härstammar från tiden 1930-1950 då den byggdes för Chrysler Corporations räkning. Numera tjänstgör den imponerande skyskrapan som kontorsskrapa och förekommer även frekvent i olika filmer.

Chrysler Building är lätt att känna igen på den distinkta spiran med glasförsedda valv och terrasser och på det exklusiva material som använts för att ge skyskrapan sin välpolerade glans. Bärnsten, onyx och marmor får solstrålarna att glittra på de 77 våningarnas väg mot toppen där den skinande kronan av rostfritt stål reser sig mot himlen. Byggnaden är hela 319 meter hög. Den kanske vackraste detaljen av dem alla är de örnar som pryder fasadhörnen på våning 61.

Chrysler Building är en karakteristisk del av stadsvyn som gärna används i filmens värld. Det är mitt i det välkända stadsmyllret på Manhattan som katastrofen i filmen Armageddon från 1998 slår till med full kraft när en meteor slår ner i New York. Det första meteoren träffar är de signifikanta örnarna innan resten av Chrysler Building totalförstörs.

I Men in Black 3 är byggnaden föremål för en tidsresa där karaktären Jay (Will Smith) helt enkelt hoppar från Chrysler Buildings topp för att ta sig tillbaka i tiden. Filmpubliken får ta del av den fantastiska utsikten som dessutom förmedlar en känsla av realistisk svindel. I filmen The First Wifes Club från 1996 får man dessutom se hur byggnaden ser ut från insidan.