Automatiseringen inom byggbranschen

Precis som många andra branscher har även byggbranschen börjat automatiseras i allt högre utsträckning. Det är en bransch som lämpar sig mycket bra för automatisering då den innehåller många tunga, enformiga och rent av farliga moment, samtidigt som arbetsmiljön inte alltid är den bästa.

3D-utskrivna hus

En ny teknik som har blivit vanligare på senare år inom byggbranschen är så kallad additiv tillverkning, vilket i praktiken innebär att man bygger hus med hjälp av en stor 3D-skrivare. Dessa 3D-skrivare fungerar i grunden på samma sätt som de skrivbordsstora varianterna avsedda för hemmabruk. Tekniken har dock skalats upp och istället för plast används en snabbt stelnande cementmix som spritsas ut enligt principen om lager på lager.

Med hjälp av den här tekniken går det att bygga hus med ganska okonventionella former, till exempel med runda väggar. Ett exempel på detta visades upp för ett par år sedan av det ryska företaget Apis Cor. På blott 24 timmar skrev de ut ett helt hus med en 3D-skrivare i jätteformat, direkt på marken. Tidigare har man bara kunnat skriva ut delar av hus som sedan har fått monteras ihop till en komplett byggnad i efterhand.

Roboten HRP-5P

Ett lite mer futuristiskt inslag är den humanoida roboten HRP-5P, utvecklad av det japanska forskningsinstitutet National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST). Roboten är i storlek med en människa och kan inte bara lyfta upp stora gipsskivor på egen hand. Den kan dessutom skruva fast dem på en vägg med hjälp av en elektrisk skruvdragare. Roboten klarar av detta helt på egen hand, utan att någon människa behöver fjärrstyra den.

Än så länge är det dock ingen robot som finns kommersiellt tillgänglig. Dock skulle det vara praktiskt att ha en robot som hjälper till under en flyttstädning i Kristianstad eller liknande. Tills vidare får vi hålla till godo med robotdammsugarna som även finns i industriella varianter för att suga upp grövre skräp från golven.

Walt-r

En annan robot som kan montera gipsskivor och som däremot är kommersiellt tillgänglig är svenskutvecklade Walt-r. I praktiken är det en ABB-robotarm monterad på en mobil plattform som kan åka i alla riktningar tack vare sina specialkonstruerade hjul. På robotarmen sitter ett särskilt gripdon med sugkoppar som används för att lyfta upp gipsplattorna. Det här är en typ av arbetsmoment som lämpar sig väl för robotar då det både är tungt och monotont. En gipsskiva för en innervägg väger inte sällan runt 20 kilo.

Plattläggarroboten Cbot

Cbot är en plattläggarrobot och även här handlar det om ett tungt arbetsmoment som har automatiserats. Roboten fylls först på med så kallade Terrazzoplattor, som är vanliga för golv i butiker och köpcentrum. Roboten kan sedan på egen hand placera ut dessa i raka mönster, tack vare exakt lasermätning. Cbot är även den svenskutvecklad och har tagits fram av fyra forskare från Linköping.