Taj Mahal i Indien

De flesta känner till det vackra och nästan mytomspunna mausoleet Taj Mahal som ligger i Agria i Indien, men det många inte vet är att det inte bara är en vacker gammal byggnad. Taj Mahal är nämligen ett arkitektoniskt kärleksbevis utan dess like i form av ett gravmonument till minne av en älskad hustru. Byggnaden uppfördes på 1640-talet och är idag en av landets mest välbesökta turistattraktioner.

Historien bakom denna legendariska byggnad döljer en kärlekshistoria med rötter i stormogulernas rike. Stormogul Shah Jahan träffade redan som ung prins sin blivande gemål Arjumand på en marknad. Det var kärlek vid första ögonkastet och deras äktenskap blev mycket lyckligt. Den förälskade prinsen gav sin unga hustru ett nytt namn och i historieböckerna har hon blivit känd som Mumtaz Mahal, vilket betyder palatsets juvel.

Det berättas att paret var oskiljaktiga och att Mumtaz Mahal följde med sin man vart han än gick och tillsammans fick de åtskilliga barn. Tyvärr dog Mumtaz Mahal av förlossningskomplikationer alldeles för tidigt och Shah Jahan blev förtvivlad. Han bestämde sig för att bygga ett monument värdig den kärlek de delat. När Taj Mahal var färdigt flyttades kroppen till gravkryptan under den stora kupolen.

Väldens vackraste mausoleum vilar på en stor upphöjd plattform och består av en centrerad huvudkupol omgiven av fyra minareter. Byggnaden vittnar om en blandning av indisk och persisk kultur och både insidan och utsidan är omsorgsfullt utsmyckad med korankalligrafi och blommande mönster. Stenarna som har använts till dessa dekorationer utgörs av ametister, kristaller och jade. De utsökta materialen reflekterar solens strålar och ger byggnaden en alldeles särskild glans som skiftar färg beroende på årstidernas växlingar och ljusflödet. I gryningsljus skimrar byggnaden i en mild rosafärgad nyans för att mitt på dagen återge en nästintill fläckfri vit fasad. I skymningen glöder byggnaden som en guldskimrande kärleksförklaring.

Taj Mahal består dock inte bara av det kända gravmonumentet utan av ett helt komplex av byggnader. En sandstensfärgad mur omger tre av sidorna medan baksidan mot floden Yamuna bjuder på vackra och fria vyer. Vidare vilar hela komplexet i en stor persisk trädgård bestående av geometriskt formade rabatter, gångar, vattenbassänger, fontäner och trädalléer. Vidare finns det även ett antal rödstensfärgade byggnader varav den ena tjänstgör som huvudingång. Arkitekturen är genomgående utsökt och in i minsta detalj förmedlar den en känsla av omtanke och kärlek.

Numera finns Taj Mahal bland annat representerat på Unescos lista över världsarv och räknas inte bara som en av världens vackraste byggnader utan också som ett av sju nya underverk. Människor från världens alla hörn vallfärdar för att se denna omtalade plats med egna ögon. Om Taj Mahal på minsta vis gör Mumtaz Mahal rättvisa måste hon verkligen ha varit något alldeles extra då minnet av henne vilar invid världens vackraste gravplats.