Se över säkerheten på ditt tak

Taket är något av det viktigaste på en byggnad, det vet de flesta. Ett tak som inte mår bra kan orsaka fuktskador och vara farligt på andra sätt. I den här texten ska vi titta på vad du bör göra för att se till att taket på din bostad är säkert.

Visst kan det kännas frestande att renovera billigt genom att göra jobbet själv, men när det gäller ditt tak så är det faktiskt bäst att ta hjälp av en kunnig firma. Vänd dig till exempel DM Tak som har lång erfarenhet av tak och kan hjälpa dig med det mesta.

Säkerhet för dig och andra

När du tänker på takets säkerhet kanske du främst tänker på hela takpannor och att undvika fuktskador. Det är ju så klart en del av taksäkerheten, men det finns mer att tänka på för att skapa ett säkert tak. Många husägare har till exempel vedeldad värmepanna eller en braskamin. Det betyder att sotaren behöver komma på besök ibland. Livet som sotare är riskfyllt med inandning av sot och arbete på hög höjd. Det minsta du som fastighetsägare kan göra att se till att sotaren har en säker arbetsmiljö. Det gör du genom att se till att ha en stege som är ordentligt fäst vid taket samt takstegar och -bryggor som gör det säkert att röra sig på taket. Detta gäller även vid mindre byggnader såsom gästhus.

Skydda från ras

Taket är ju som sagt husets viktigaste del och bör behandlas med omsorg. Det gör du dels genom att se över det ibland och byta ut trasiga takpannor som annars i värsta fall kan rasa ned. Du bör också skydda dig själv och andra från snöras. Det finns speciella skydd mot snöras som monteras längst ned på taket och hindrar stora snömassor från att ramla ned. En duktig takfirma hjälper dig gärna med montering av sådana. Husets skorsten är också viktig att se över. Om den är gjord i tegel finns risk att stenarna med åren börjar sitta löst. Du bör därför underhålla springorna mellan tegelstenarna med nytt cement.