Burj Khalifa i Dubai

2010 stod den imponerande byggnaden Burj Khalifa färdigbyggd i Dubais centrum. Dubai ligger i Förenade Arabemiraten och är ett populärt resmål världen över. Byggnaden tjänar många syften och på de över 160 våningarna samsas till exempel både lägenheter, hotellrum, restauranger, kontor, utsiktsvåningar och kommunikationskomplex.

Burj Khalifa kan skryta med att vara världens högsta skyskrapa och når 828 meter upp i luften. Namnet på byggnaden härstammar från det faktum att det vid färdigställandet rådde ekonomisk kris i Dubai och grannemiratet Abu Dhabi ställde upp med ekonomiskt stöd. Abu Dhabis emir heter Khalifa och därför ändrades namngivandet i sista stund från Burj Dubai till Burj Khalifa.

Byggnaden har varit en rejäl konstruktionsutmaning eftersom byggnation på höga höjder måste ta hänsyn till såväl väder som vind. Eftersom bygget bland annat består av armerad betong, stål och enorma glaspartier har det ställts stora krav på ingenjörskonsten. För att lyckas pumpa upp all betong som behövdes var man till exempel tvungen att montera en pump hundratalsmeter upp i luften för att det skulle vara möjligt att göra hela byggnationen med betong.

Vyerna från det spektakulära tornet är fantastiska och det har arkitekterna haft i åtanke när de säkerställt särskilda våningar till utsiktsplatser. En av våningarna kallas At the Top och ger häpnadsväckande utsikt över den vackra staden Dubai, men också över öknen och havet. Som turist är det möjligt att köpa biljetter för att få tillgång till den åtråvärda utsikten. Dessa biljetter har dock en svinnande åtgång och ofta är de utsålda flera dagar i sträck. Vill man vara säker på att inte missa tillfället bör man boka biljett med god marginal och gärna en eller två dagar i förväg.

Numera finns en ännu lyxigare variant som kallas At the Top Sky där man kommer ännu högre upp i byggnaden och dessutom möts av en värdinna som bjuder på dadlar och arabiskt kaffe i en lyxig och bekväm lounge. Burj Khalifa är med andra ord en både mångsidig och ståtlig byggnad som mer än väl tjänar sitt uppehälle. Biljettpriserna varierar också beroende på hur häpnadsväckande utsikten från terrasserna är. Mitt på dagen är det vanligtvis billigast medan solnedgångens storslagna upplevelse kostar mer. Den som har råd kan dessutom hyra sig ett hotellrum och spendera en natt i en av världens lyxigaste byggnader.